Kiezen en delen

Geruite of gebloemde jurk
Tompouce of mokkapunt
Noord-Holland of Friesland
Wel of geen eigen kinderen
Stacaravan of Patershuis
Kruiswoordraadsel of woordzoeker

De keuzes die je maakt bepalen je leven. Kiezen is niet altijd makkelijk dus soms kies je niet en doet de tijd óf iemand anders het voor je. Maar ik, als ultieme routeplanner, draaiboekmaker, to do list uitwerker en regisseur, besefte mij dit pas een paar maanden geleden. Waar was mijn wegenkaart, draaiboek, script voor het leven met duidelijke besluiten over de richting die ik volg? Waar zijn de regieaanwijzingen die, schuin gedrukt, door mijn hoofd meelopen? Waar is de Belgische mevrouw in mijn oor die zegt dat ik links- of rechtsaf moet? Laat ik mijn keuzes niet teveel afhangen van anderen of van de tijd? Waar is mijn praktische handboek voor de richting naar een zo leuk mogelijk leven? En niet zomaar een leuk leven… nee, míjn – zo – leuk – mogelijke leven. Hoe wil ik dat míjn – zo – leuk – mogelijke leven eruit gaat zien, nu, over een week, over een jaar?
Ik kwam uit bij het maken van keuzes. Zo simpel is het. Het maken van je eigen keuzes. Maak helder wat je doel is, of wat je verlangt en kies daarvoor. Mijn besluiten zorgen er nu voor dat ik mijn eigen route bepaal. Geen twijfelachtige taferelen meer met het ‘een beetje laten afhangen van de tijd’, of ‘een beetje door iemand anders’. Tenzij je het bed, de wc en de koelkast deelt met die iemand anders, dan is samen kiezen wel handig. Sinds mijn ontdekking en het nemen van een aantal besluiten, lijkt de stroom van keuzes maken voor en door mezelf niet meer te stoppen. Ik heb mijn baan opgezegd, ik volg een online cursus, ik heb mijn dromen helder en ik heb een heel duidelijk actieplan voor het starten van het eerste mooie seizoen van het Patershuis. Makkelijk? Nee, het is hard werken om de plannen en dromen in je hoofd helder te krijgen en je eigen keuzes te maken. Maar het is wel zo prettig om te ontdekken dat ik het nu zelf in de hand heb. De vakantie komt eraan en ik kies er voor om dit de fijnste vakantie te laten zijn, die ik zou kunnen beleven. Misschien ga ik wel logeren in een stacaravan in Noord-Holland, maak ik een woordzoeker en eet een heerlijke mokkapunt in mijn gebloemde jurk. Dit alles samen met de leuke kinderen van mijn allerliefste partner, die ook mee mag en met wie ik bed, wc en koelkast deel.